Varování před škodlivým počítačovým kódem (malware) typu ransomware

Vážení zákazníci,

v rámci jednoduché prevence, kterou je informovanost, bychom Vás rádi poučili o tom, abyste neotevírali e-maily a zejména jejich přílohy od příjemců, které neznáte***, nebo jsou podezřelé (obsahem, přílohami, tematikou, zvoleným jazykem, případně gramatikou). To platí i pro Facebook a další sociální sítě, nebo komunikační kanály.

Zveřejňujeme tuto zprávu proto, že v pátek byl uskutečněn velký kybernetický útok, který je poměrně sofistikovaný a klade důraz na důvěřivost uživatelů a zanedbání prevence ochrany zařízení. Někteří z Vás o něm jistě slyšeli ve zprávách, nebo četli na internetu.

Aktuálně se nejvíce jedná o vyděračský vir WannaCry, který zašifruje soubory a poté požaduje výkupné (takových virů je neuvěřitelné množství pod souhrnným označením ransomware). Pokud člověk nezaplatí, o soubory přijde, nicméně zaplacením výkupného se problém nemusí vždy vyřešit. Tento konkrétní vir zneužívá chybu v operačním systému Microsoft Windows konkrétně v protokolu SMB, na který byla v polovině března vydána opravná bezpečnostní aktualizace i pro Windows XP, které již nejsou podporovány. Více informací naleznete například zde: https://www.csirt.cz/page/3547/rozsahle-utoky-ransomwaru-wannacry/

Další útoky budou probíhat v následujících dnech. Útoků tohoto typu bude v budoucnu přibývat a je jich velké množství už nyní, proto se doma, v práci i jinde řiďte doporučeními v první větě (neotevírat neočekávané přílohy a odkazy ve zprávách, neinstalovat přehrávače a pluginy nabízené webovými stránkami), která napadení nevyřeší na 100%, ale podstatně ho eliminují. Dále udržujte svůj operační systém, ostatní software a antivirový program v aktualizovaném stavu.

***Hrozba se šíří aktuálně zejména pomocí skutečných mailových účtů a to hlavně z Vašeho adresáře, nebo lidí z Vašeho okolí. Takže je klidně možné, že Vám například dorazí e-mail z e-mailové adresy Vašeho příbuzného, nebo osoby kterou skutečně znáte, kde budete vyzváni například k otevření odkazu, nebo stažení přílohy a nastane problém. Proto pokud si nejste jisti, odepište dané osobě, zda skutečně něco úmyslně poslala.

Přejeme Vám hezký den.

Video TV servis.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..